Kleine stap, grote meerwaarde
Volgens Vanden Borre is het maar een kleine stap naar buurtinformatienetwerken. “Vaak zijn buurtbewoners reeds in contact met elkaar op sociale media. Het is dus een kleine stap naar de vorming van een BIN, waar de N-VA reeds jaren voor pleit. Dit kan een echte meerwaarde zijn voor onze veiligheid omdat burgers en veiligheidsdiensten gericht en gekaderd informatie delen."
Verhoogd veiligheidsgevoel
Burgemeester Close heeft geantwoord dat hij vanaf nu bereid is om buurtinformatienetwerken op te richten wanneer hij een aanvraag - van bijvoorbeeld een buurtcomité - ontvangt. Een primeur, omdat hij voordien zeer negatief tegenover deze netwerken stond en ze niet wilde oprichten in Brussel. Positieve ervaringen in Vlaanderen en recent ook in andere Brusselse gemeenten tonen de meerwaarde van deze netwerken. Naast een verhoogd veiligheidsgevoel, leveren ze concrete resultaten op, bijvoorbeeld in Sint-Agatha-Berchem waar recent een dievenbende is gevat.
Concrete en werkbare oplossing
“Ik ben verheugd dat mijn constructieve oppositiewerk loont. Blijkbaar kunnen we het over bepaalde zaken toch eens zijn met de PS. Buurtinformatienetwerken zijn een concrete en werkbare oplossing om de veiligheid in onze Brusselse straten te verbeteren. Ik roep de vele wijkcomités in onze stad, maar ook andere burgers op om zich te verenigen en een aanvraag in te dienen. Ik zal er vanuit de gemeenteraad over waken dat er snel resultaten worden geboekt”, besluit Mathias Vanden Borre.