Vis verdronken door tsunami aan thema’s
Minister Clerfayt stelt dat Brusselaars de huidige situatie ‘positief’ evalueren en sterk gehecht zijn aan Brussel. Er zou een grote tevredenheid zijn op het vlak van cultuur, sport, bijstand aan personen en gezondheid. Netheid, veiligheid en huisvesting worden wel als prioriteit aangestipt. Mathias Vanden Borre blijft echter op zijn honger zitten. “De resultaten van de institutionele kwesties zijn nog niet geanalyseerd. Nochtans moest dat het kernthema van de Staten-Generaal zijn. Door de tsunami aan verschillende thema’s zoals stedenbouw, milieu, huisvesting en beroepsopleiding is de vis verdronken.”
Gebrek aan uniform en geharmoniseerd beleid
Dat cultuur, sport, bijstand aan personen en gezondheid goede scores krijgen van de Brusselaar, verbaast Vanden Borre niet. “Die bevoegdheden worden immers uitgevoerd door de Gemeenschappen. De Vlaamse Gemeenschap investeert jaarlijks meer dan 1 miljard euro in Brussel”. Dat netheid en veiligheid als prioriteit worden aangestipt, doet bij Vanden Borre evenmin de wenkbrauwen fronsen. “Die taken zijn versnipperd over het Gewest en de 19 gemeenten. Door het Brussels institutioneel doolhof is er een gebrek aan een uniform en geharmoniseerd beleid omtrent netheid en veiligheid. Maar die institutionele kwesties verdwijnen op de achtergrond door de overvloed aan thema’s die de Staten-Generaal behandelt. Er wordt zelfs geen begin gemaakt met het ontwarren van de institutionele knoop. Het wanbeleid dat in Brussel eerder de norm lijkt, blijft bestaan.”
Hele regeerperiode geen sikkepit veranderd
Ondertussen wordt het Brussels Parlement in het ongewisse gelaten. “Op geen enkele manier werd het parlement tot op heden betrokken bij het proces van de Toekomsten van Brussel. Pas als het eindverslag in september wordt voorgesteld, zal het Parlement er akte van kunnen nemen. Ecolo/Groen en one.brussels-Vooruit, hebben zich met een kluitje in het riet laten sturen wat institutionele hervormingen betreft. Er is de hele regeerperiode geen sikkepit veranderd”, merkt Vanden Borre op.
Hervorming onmogelijk: missie volbracht voor minister Clerfayt
Vanden Borre vreest dus dat de Toekomsten van Brussel een flop zal zijn. “Er is geen enkele aanwijzing hoe het verder moet. Het rapport wordt pas in september verwacht en dan duurt het waarschijnlijk nog een aantal maanden om het op de parlementaire agenda te krijgen, zodat we enkele maanden voor de verkiezingen belanden. Op dat moment is het natuurlijk volslagen onmogelijk om nog een hervorming door te voeren. Missie volbracht dus voor minister Clerfayt en zijn partij Défi die weigerachtig staan tegen enige institutionele vereenvoudiging van Brussel”, besluit Vanden Borre.