Het Kanaalplan, gelanceerd na de aanslagen van 2015 om de strijd aan te binden tegen terrorisme in de kanaalzone in en rond Brussel, wordt nieuw leven ingeblazen. Heel wat maatregelen uit het vorige plan zijn immers deel geworden van de routinetaken van de politie. Daarnaast is het Kanaalplan deels herbruikbaar voor de strijd tegen drugscriminaliteit. “Ik ben blij dat men die piste opgaat. Het Brussels Gewest heeft zo'n eengemaakte aanpak van drugsbendes en terroristische organisaties nodig via een synergie tussen het Gewest, de politiezones en de federale gerechtelijke politie. Zulk geweld stopt immers niet aan grenzen van gemeenten of politiezones, grenzen waarvan maar al te dankbaar gebruikgemaakt wordt”, aldus Vanden Borre.

 

De federale voogdijministers beloofden toen om de Brusselse federale gerechtelijke politie te versterken met 88 voltijdsequivalenten tegen het einde van de legislatuur. Vanden Borre, die Brussels minister-president Vervoort hierover vrijdag ondervroeg tijdens het actualiteitsdebat, vreest dat die belofte niet gehaald zal worden. “In het kader van die versterking had de federale gerechtelijke politie van Brussel op 1 oktober 2023 43 medewerkers aangeworven. In dezelfde periode hebben 35 ervaren leden de FGP Brussel verlaten. Dat betekent dat de FGP slechts met 8 mensen versterkt is”, betreurt Vanden Borre

 

Vanden Borre stelt zich ook vragen bij de belofte van de federale regering om de FGP van Brussel te versterken met 50 mensen naar aanleiding van de aanslag waarbij twee Zweedse voetbalfans zijn omgekomen. “Betekent dat de FGP op zoek moet gaan naar 130 bijkomende agenten of is dit aantal nodig om het bestaande kader op te vullen? Alleszins zijn de beloftes weinig realistisch op korte termijn. Waar zal de federale regering die mensen vandaan halen?”, vraagt Vanden Borre zich af.