In een brief aan de zes Brusselse korpschefs laat het parket weten dat het door een tekort aan magistraten enkele verregaande crisismaatregelen moet nemen. Het gevolg is dat het parket van Brussel een aantal zaken minder goed of zelfs helemaal niet meer gaat opvolgen. Daarnaast zullen daders van gezinsgeweld geen verbod meer krijgen om naar huis terug te keren.  Vanden Borre: “Het parket staat onder het rechtstreekse gezag van de minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld). We weten helaas al langer dat justitie faalt, en zeker in Brussel. Maar onder Vivaldi wordt straffeloosheid schijnbaar de norm.”

6 à 7 gevallen per dag

“In 2021 werden 2.355 feiten van fysiek geweld tussen partners door de politie geregistreerd, dus 6 tot 7 per dag. Daarnaast steeg fysiek geweld tegen nakomelingen met 13 procent tot 557 feiten. In 2021 werd 66 procent van de 6.427 afgesloten zaken waarvoor het Parket een contextcode "intrafamiliaal geweld” registreerde, geseponeerd”, merkt Vanden Borre op.

Tegen eigen resolutie in

Het Brussels Hoofdstedelijk Parlement nam in 2020 een resolutie aan rond intrafamiliaal geweld. Daarin werd verzocht om in het volgende gewestelijke preventie- en veiligheidsplan een ambitieuze strategie op te nemen om het slachtoffer te beschermen en de geweldplegers van de woonplaats te verwijderen. “De crisismaatregel van het Brussels parket om geen verbod op te leggen aan dergelijke daders om naar huis terug te keren, druist regelrecht in tegen die resolutie”, merkt Vanden Borre op.

‘Doe niet te veel moeite’

Eigenlijk zegt het parket aan de korpschefs: doe in sommige dossiers niet te veel meer moeite, we zullen ze toch niet vervolgen. “Dat zal demotiverend werken. Het is ook onbedoeld een boodschap aan criminelen: zij zullen het idee krijgen ongemoeid te werk te kunnen gaan. De perceptie van straffeloosheid was al groot in Brussel, en dat zal er met deze crisismaatregelen niet op verbeteren. De gewestelijke veiligheidsraad moet dringend met een reactie komen en de federale regering dwingen om in te grijpen. Het zijn ten slotte dezelfde partijen die helaas de slachtoffers in de kou laten staan”, besluit Vanden Borre.