Na recent nog gestemd te hebben over het verbod op uithuiszettingen gedurende de winter, is dit voorkeurrecht een volgende stap in het plan van deze rood-groene meerderheid om de private huurmarkt tot in het kleinste detail te controleren. “Deze maatregel volgt na eerdere initiatieven zoals de plafonnering van de huurprijzen en de zogenaamde paritaire huurcommissie die private huurcontracten kan onderzoeken en wijzigen. Al deze maatregelen passen perfect in de zienswijze van linkse partijen als Ecolo, PS en de PTB, die de eigenaar-verhuurder beschouwen als de paria van de woningmarkt. Met deze weinig liberale maatregel tonen Open VLD en Défi zich wederom als quantité négligable in deze regering.”, aldus Brussels N-VA parlementslid Mathias Vanden Borre. 

 

Voortaan is een woning kopen niet langer gelijk aan een woning verkrijgen. Een huurder waarvan de eigenaar de woning verkoopt, kan zich namelijk tot 1 jaar na de verkoop in de plaats stellen van de initiële koper, mits terugbetaling van de betaalde koopprijs. Dit betekent dus dat je als koper gedurende 1 jaar geen zekerheid hebt dat je de gekochte woning ook effectief mag houden! De voormalige huurder kan deze immers steeds opeisen indien de verkoper het voorkeurrecht niet gerespecteerd heeft. Dit is buitenproportioneel.

 

Het is een zoveelste aantasting van het eigendomsrecht door deze rood-groene meerderheid. Na de beperking van de huurprijzen, kunnen eigenaars nu ook niet meer vrij beslissen aan wie zij hun goed verkopen. “In feite wordt het eigendomsrecht gedeeltelijk overgedragen aan de huurder bij de ondertekening van een huurovereenkomst, zij het dat deze hiervoor geen lasten moet dragen zoals de verhuurder. Ik stel me de vraag wat eigenlijk de bedoeling is van deze maatregel en op welke manier deze een antwoord kan bieden op de woningnood in de hoofdstad. Het gebeurt immers al vaak dat verhuurders die hun woning willen verkopen in eerste instantie de huurders raadplegen om te kijken of die geïnteresseerd zijn.”, meent Vanden Borre.

 

De gevolgen van deze overheidsingrepen in de private vastgoedmarkt zijn helaas voorspelbaar. Kleine verhuurders en investeerders zullen de hoofdstad meer en meer links laten liggen en zich focussen op andere – meer evenwichtige – regio’s. Op die manier zal het dynamisme van de vastgoedmarkt afnemen en de aankoop van een eigen woning aan een redelijke prijs steeds moeilijker worden. “Kijk maar naar de Brusselse energiemarkt, die overgereguleerd is met hogere energieprijzen tot gevolg. Alle Brusselaars zijn hiervan het slachtoffer. Deze regering lijkt totaal niet te beseffen wat de mogelijke gevolgen zijn van haar extreem dirigistisch beleid. Voorbeelden in Ierland, Duitsland (Berlijn) en Zweden (Stockholm) hebben reeds aangetoond dat extreme overheidsinmenging in de huurmarkt veelal leidt tot een daling van het aanbod van huurwoningen en een stijging van de huurprijzen. De Brusselse regering brouwt hier een cocktail die bijzonder bitter zal smaken.”, besluit Vanden Borre.